deszcz
coś pysznego

Deszcz i racuchy

Od rana pada deszcz.
Kajka wkleja nos w szybę.
Próbuje zlizywać spływające krople.

Śnieg się rozpuścił już kompletnie.
Niebo jest popielate.
Herbata juz dawno ostygła.
Zapomniałam o niej jak zwykle.
Trudno, wypiję zimną.

Do tego herbatniki orkiszowe w kształcie zwierzątek jemy z Kajką na spółkę.
Ty masz misia. Ja biorę słonia.

Oglądamy na kanapie książeczki.
Kajka targa koc żebyśmy się pod nim schowały.
Najlepiej całe z głowami.
Pod kocem pisk radości.
I jeszcze po ciasteczku.

Lampy od rana zapalone.
Jakoś tak jest smętnie na dworze.
Ze spaceru nici.
Na naszej wierzbie wiszą srebrzyste kropelki.
Jak kolczyki.
Czasem jakiś ptak przeleci za oknem stapiając się z niebem w szarościach.

A może zrobimy szarlotkę.
Wczoraj jabłka kupiłam.
A może racuchy z jabłkami.

Coś zrobić z tym deszczem trzeba.
Coś trzeba z tym deszczem zrobić.

Racuchy z jabłkami*:

4 – 5 jabłek, mogą być kwaśne
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
CIASTO
140 g mąki pszennej
4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
mała szczypta soli
2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
300 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany
1 łyżka cukru wanilinowego

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 2 lub 3 podłużne części (w zależności od tego jak duże są jabłka i jaką wielkość mają mieć placki). Włożyć do miski, posypać cynamonem i wymieszać, odstawić.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do drugiej miski, dodać cukier, sól i wymieszać.
Dodać żółtka, maślankę i cukier wanilinowy, zmiksować na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego możemy dodać mleko – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki.
Rozgrzać większą patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodać tłuszcz.
Maczać jabłka w cieście i kłaść na patelni.
Smażyć po około 1 minucie z każdej strony na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.

*przepis na racuchy z kwestiasmaku.pl

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply